reizen naar het koolzaad 2021 geschreven door Anko van der Haar

Gepubliceerd op 3 juli 2021 om 20:33

Reizen naar het koolzaad 2021

Elk jaar reizen er weer enkele actieve imkers naar het koolzaad. Tenminste als het kan. Zelf reis ik enkele jaren met Henny Wolterink maar in 2020 durfden we het vanwege Corona niet aan. En in 2018 was het zo droog geweest dat er weinig zaad was opgekomen en er in 2019 geen koolzaad was.  Maar dit jaar leek het mee te zitten en hadden we er weer zin in !!

Vrijdag 26 april werden de volken verzameld bij Bennie Meijer en de aanhanger geladen zodat we in alle vroegte de volgende dag op pad konden. Tussen Nieuwolda en Midwolda stond ongeveer 60 ha koolzaad te wachten op onze nijvere bestuivers. We konden de volken mooi op het betonpad zetten waardoor het neerzetten van de volken mooi vlot ging en we de volgende keren geen laarzen nodig hadden. Super !! Onder het genot van een kop koffie en wat eten kwamen de bijen tot rust en konden daarna de vliegplanken open. De bijen waren echter nog niet zo enthousiast. Het was nog vroeg op de dag en de temperatuur was aan de lage kant. Dat was ook de eerste 2 weken zo. Dit voorjaar was er weinig voorjaarshoning door de koude april en meimaanden maar koolzaad geeft gelukkig al bij lage temperaturen nectar. Daarna ging het dan ook echt los. Ja zo gek zelfs dat we soms te weinig honingkamers meegenomen hadden.  Ik had een spaarkast-honingkamer over maar mijn maat Henny had een simplex-honingkamer tekort. Creativiteit is dan geboden en dus maak je maar een combi. De foto zegt genoeg en het staat er maar een week want de volgende week is het weer doppen breken.

7 juni hebben we voordat de bijen teruggehaald werden de honing eraf gehaald. Zelf had ik niet mijn sterkste volken meegenomen en kon dus ook geen topprestatie aan honingoogst verwachten maar met 40 kg van 3 volken die zich schitterend ontwikkeld hadden was ik dik tevreden. Henny kon die dag van 2 volken 5 honingkamers meenemen terwijl er nog 2 op de volken bleven staan omdat die honing nog onvoldoende verzegeld was. Fantastisch !!

14 juni hebben we de volken weer opgehaald. Gezellig en dik tevreden met een goede voorjaarsdracht ondanks de wat achterblijvende temperaturen.

Persoonlijk vind ik zulke gezamenlijke activiteiten echt iets wat bij het imkeren hoort. Je deelt je gezamenlijke passie voor de bijen. De reistijd van en naar Groningen is dan ook zo om. Ik hoop dat deze bijdrage andere imkers stimuleert om het volgend jaar ook eens mee te reizen naar het koolzaad. Het is jammer dat het aantal volken waar nu mee gereisd wordt veel minder is als in het verleden. Ik begreep van Gerrit dat er vanuit de vereniging voorheen wel meer dan 100 volken meegingen. Nu waren er dat zo’n dikke 30. Van harte aanbevolen !!

Imkersgroet van
Anko van der Haar

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.